Emocje w Koranie: meandry strachu w surze VIII Łupy (Al-Anfāl) - Dziekan, Marek (Facta Simonidis, 2024)
VIII sura Koranu Łupy (Al-Anfāl) została według tradycji objawiona w związku ze zwycięską dla muzułmanów pierwszą bitwą medyńczyków z wrogami proroka Muḥammada z Mekki (Badr, 634). W konsekwencji należy ona do tych rozdziałów Koranu, które w szerokim stopniu odnoszą się do walki, zawsze wpływającej na zarówno pozytywne, jak i negatywne emocje walczących stron. W surze określenie strachu przejawia się w czterech rdzeniach zawierających te znaczenia: (1) w-q-y / t-q-y, (2) w-ǧ-l, (3) f-z-ʿ, (3) ḫ-w-f, oraz (4) r-h-b. Analizie poddane zostaną przypadki 1 i 4, ponieważte znaczenia związane są z szerokimi kontekstami religijnymi i politycznymi. Analiza będzie miała charakter transdyscyplinarny z zastosowaniem tradycyjnej hermeneutyki tekstu koranicznego, a także elementów translatologii i nauk o polityce, co zostało z powodzeniem wykorzystane w moich wcześniejszych badaniach.