Emocje w polityce i kulturze: zmiana paradygmatu z nowoczesności na ponowoczesność - Hebisz, Maria Eleonora; Painemal , Carlos Contreras (Facta Simonidis, 2024)
Na przestrzeni dziejów ludzkość doświadczyła szeregu paradygmatów, które ukształtowały nasze rozumienie świata i nasz sposób interakcji z nim. Na Zachodzie paradygmaty te dzielą się na trzy główne kategorie: paradygmat wiary, który opiera się na przekonaniach religijnych i dogmatach; paradygmat postępu, który podkreśla ideę postępu i ciągłego doskonalenia poprzez rozum i naukę; oraz paradygmat rozwoju, który koncentruje się na indywidualnym wzroście gospodarczym. Artykuł analizuje, w jaki sposób zmiana paradygmatu z nowoczesności na ponowoczesność wpłynęła na nasze postrzeganie emocji w polityce i kulturze. Podkreśla rosnące znaczenie holistycznego podejścia, które kontrastuje z tradycyjną metodą naukową (T.S. Kuhn, M. Foucault). Ta zmiana nie tylko redefiniuje nasze rozumienie emocji, ale także podkreśla konwergencję między nauką a sztuką jako wzbogacającą drogę do badania emocji w kontekście politycznym i kulturowym ( J.-F. Lyotard, Z. Bauman, R. Shusterman, F. Jameson, A. Damasio).