Debata w sprawie utworzenia Wspólnoty Wschodnioazjatyckiej - Trubalska , Justyna (Facta Simonidis, 2010)
Celem opracowania jest przedstawienie debaty w sprawie utworzenia Wspólnoty Wschodnioazjatyckiej. Na potrzeby pracy wyodrębniono dwa obszary analizy. Pierwszy, obejmuje koncepcję Wspólnoty Wschodnioazjatyckiej. Drugi odnosi się do form Wspólnoty Wschodnioazjatyckiej. Wybór koncepcji został spowodowany rolą, jaką poszczególne koncepcje odgrywają w procesie budowy Wspólnoty Wschodnioazjatyckiej. Na płaszczyźnie gospodarczej zostały przedstawione główne założenia idei bloków handlowych oraz idei porozumień handlowych. Na płaszczyźnie politycznej – założenia idei pokojowego współistnienia oraz idei pragmatycznego partnerstwa. Natomiast na płaszczyźnie społeczno-kulturowej obecnie można mówić o dominującej roli idei wartości azjatyckich.