Turcja i Stany Zjednoczone: rywalizacja i strategiczne partnerstwo - Misiągiewicz, Justyna (Facta Simonidis, 2009)
Od czasów zimnej wojny sojusz USA i Turcji był trwały i zgodny w większości kwestii międzynarodowych. Wtedy to, oba państwa aktywnie angażowały się w powstrzymywanie ZSRR. W nowej erze pozimnowojennej konieczna jest ewolucja stosunków między tymi państwami. Turcja i USA muszą się zaadaptować do nowej rzeczywistości międzynarodowej coraz bardziej turbulentnej i nieobliczalnej. Obecnie i w przyszłości relacje między tymi państwami będą bardziej złożone niż w czasie zimnej wojny. Dzisiaj na wartość strategiczną tego sojuszu w dużym stopniu wpłynęła rozbieżność interesów Turcji i USA podczas wojny w Iraku w 2003 roku. Mimo wzajemnej chęci współpracy ten fakt będzie stanowił mentalną przeszkodę w przyszłym dialogu obu państw.