Standardy kształcenia zawodowego we współczesnej Europie - Świątkowski, Andrzej (Facta Simonidis, 2019)
Autor analizuje orzecznictwo Europejskiego Komitetu Praw Społecznych Rady Europy w sprawach dotyczących szkolenia zawodowego. Podstawę prawną jego rozważań stanowi przepisat.10 Kart Społecznych z 1961 r. i 1991 r., zobowiązujący państwa członkowskie do zagwarantowania wszystkim osobom w wieku aktywności zawodowej możliwości odbycia stosowanych szkoleń ogólnych i zawodowych na wszelkich poziomach możliwych poziomach, od podstawowego po studia wyższe i podyplomowe. Koncepcja ustawicznego szkolenia umożliwia osobom zainteresowanym realizację idei aktywnego funkcjonowania na rynku pracy we współczesnej epoce zatrudnienia postindustrialnego.