Machiavelli redivivus i Wielki Brat znów w folwarku – studium o kilku końcach niewinności w polskiej demokracji najnowszych czasów z perspektywy ‘obywatela 0’ - Jaskuła, Krzysztof (Facta Simonidis, 2018)
Wobec wielu politologicznych, historycznych i socjologicznych analiz rozwoju wolnej demokracji w Polsce przez niemal trzy dekady niektórzy obywatele czują potrzebę wypowiedzenia się na temat tego, co się ostatnio dzieje w tej sferze w najnowszej historii. Ich opinie kształtuje kultura, literatura, filozofia i ich rozumienie prawa. ‘Obywatel 0’ jest w pewnym wymiarze rzecznikiem ich opinii.