Ukraina – od konfliktu demokracji i rynku do konfliktu społeczeństwa obywatelskiego i oligarchów - Pankevych, Ivan; Semkiv, Vitaliy (Facta Simonidis, 2018)
Artykuł dotyczy dylematów w procesie kształtowania się nowoczesnego państwa ukraińskiego i gospodarki rynkowej. Walce o demokrację w Europie Zachodniej towarzyszył rozwój myśli liberalnej, skutkiem czego stało się przyjęcie takich podstawowych wartości jak wolność i równość szans. Chodziło także o zagwarantowanie własności prywatnej jako nieodłączalnej zasady wolności jednostki, wprowadzenie systemu podziału władzy, rozwój idei państwa rządów prawa, równość wszystkich obywateli wobec prawa, tolerancję w stosunku do mniejszości. Na Ukrainie dominacja elity gospodarczej wywołuje napięcia między nią a niedostatecznie ukształtowaną i zorganizowaną klasą średnią. Istnieje więc małe prawdopodobieństwo, że w krótkotrwałej perspektywie doprowadzi to do przebudowy systemu politycznego. Jednocześnie poza sferą formalną, w tym coraz bardziej rytualną areną wyborów powszechnych, rozwijają się nowe rodzaje stowarzyszeń obywatelskich. Czwarta siła – społeczeństwo obywatelskie, może okazać się silniejsze niż się wydaje. Jednak nadal otwartym pozostaje pytanie, czy ukraińskie społeczeństwo sprosta najważniejszemu wyzwaniu – pokojowej wymianie elit politycznych i gospodarczych.