Polityka zagraniczna Węgier po 2010 roku – wybrane aspekty - Puzyniak, Aleksandra (Facta Simonidis, 2018)
Wybory parlamentarne z kwietnia 2010 roku i 2014 roku były szeroko komentowane zarówno na Węgrzech, jak i zagranicą. W 2010 roku partia Fidesz, dowodzona przez Viktora Orbána, odniosła spektakularne zwycięstwo, uzyskując z koalicyjną Chrześcijańsko-Demokratyczną Partią Ludową (KDNP) 67,88% głosów i 262 mandaty w 386 osobowym parlamencie. Nowy rząd zdobył tym samym większość konstytucyjną oraz możliwość przeprowadzenia poważnych reform w polityce wewnętrznej i zagranicznej. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie nowych kierunków w polityce zewnętrznej Węgier po 2010 roku. Do najważniejszych należy zacieśnienie współpracy z Rosją oraz innymi państwami Azji w ramach programu „otwarcie na Wschód”, a także wzmocnienie kooperacji z krajami tworzącymi Grupę Wyszehradzką. W artykule zostały również poddane analizie relacje z Unią Europejską.