Wojskowe podmioty cyberbezpieczeństwa Stanów Zjednoczonych Ameryki - Pajurek , Monika (Facta Simonidis, 2017)
Siły zbrojne Stanów Zjednoczonych Ameryki prowadzą działania w cyberprzestrzeni od dziesięcioleci. Ze względu na swoją pozycję i wysoko rozwiniętą infrastrukturę cyfrową USA są narażone na ataki hakerów. Maja one wpływ na charakter planowanych i realizowanych operacji wojskowych oraz mogą prowadzić do szkód gospodarczych państwa. W artykule skupiono się na tym, jak zagadnienia cyberbezpieczeństwa postrzega Pentagon oraz inne wojskowe podmioty zapewniające cyberbezpieczeństwo. Obejmują one poszczególne dowództwa sił zbrojnych: USSTRATCOM, USCYBERCOM oraz Komponenty Służb Cyberprzestrzeni. W rozważaniach nacisk położono na ukazanie zakresu ich kompetencji, strukturę oraz ewolucję form działania, z uwzględnieniem wymiaru narodowego oraz globalnego.