Wielokulturowość w Niemczech – perspektywa BassamaTibi i Thillo Sarrazina - Kruk, Aleksandra (Facta Simonidis, 2014)
W artykule poddano analizie problem wielokulturowości w Republice Federalnej Niemiec. Problemy towarzyszące tej koncepcji polityki wobec imigrantów zaprezentowano z dwóch perspektyw. Pierwsze spojrzenie ma źródło w doświadczeniach Bassama Tibi, syryjskiego uczonego, który pracował wiele lat w RFN. Drugi obraz Niemiec, wdrażających politykę wielokulturowości, stworzył Thillo Sarrazin, niemiecki polityk i przedsiębiorca.