Sekularyzacja – wpływ na wychowanie - Król, Jerzy (Facta Simonidis, 2023)
W opracowaniu scharakteryzowano zagadnienie sekularyzacji, kładąc nacisk na aspekty, które mają wagę w odniesieniu do wychowania. Przedstawiono niektóre wektory rozumienia tego problemu, biorąc pod uwagę historię kształtowania się zarówno znaczeń semantycznych słowa sekularyzacja, jak i tych, których waga wynika z przyjęcia pewnych stanowisk ideowych: filozoficznych, religijnych i światopoglądowych. W tym aspekcie poczyniono też pewne odniesienia historyczne. Perspektywę zasadniczą opracowania stanowi próba ujęcia zagadnienia sekularyzacji zgodnie z jego naturą jako zjawiska socjologicznego i jako procesu kulturowego, które mają konsekwencje w wychowaniu i edukacji. Zaznaczono także niektóre niebezpieczeństwa związane z sekularyzacją dla człowieka, społeczności świeckiej i kościelnej, a nawet dla religii i państwa.