Model pozasądowego dochodzenia roszczeń przez pacjentów w świetle zmian ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta - Pankiewicz, Ryszard (Facta Simonidis, 2023)
W niniejszej pracy omówiono fundamentalne zmiany w Polsce w zakresie rekompensacji szkód z tytułu zdarzeń medycznych, polegające na przekształceniu dotychczasowego modelu opartego na działaniu wojewódzkich komisji na rzecz Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych obsługiwanego przez Rzecznika Praw Pacjenta (RPP). Należy podkreślić, że zmiany te mają na celu zwiększenie przejrzystości i skuteczności systemu rekompensacji szkód z tytułu zdarzeń medycznych oraz dostosowanie go do aktualnej wiedzy medycznej. Ponadto wnoszą kluczowe następstwa dla całego procesu odszkodowawczego, ponieważ wprowadzają system scentralizowany i poddany nadzorowi RPP. W założeniu przyjęty tryb postępowania kieruje się minimalizacją formalizmów w procesie postępowania pozasądowego i ma zapewnić poszkodowanemu odpowiednią rekompensatę za poniesioną szkodę. Warto również podkreślić, że nowe przepisy są odzwierciedleniem działających za granicą podobnych modeli postępowania, zwłaszcza w kontekście krajów, które już stosują podobne mechanizmy pozasądowego dochodzenia roszczeń pacjentów.