Niespójności i konflikty interesów – zarządzanie turystyką na Svalbardzie - Kugiejko, Magdalena (Facta Simonidis, 2024)
Jeszcze w XX wieku Svalbard był miejscem, gdzie dominowało wydobycie węgla. Obecnie odnotowuje się gwałtowny wzrost działalności turystycznej opartej na przyrodzie, zwierzętach i lodowcach. Rozwijający się sektor turystyczny jest ważną częścią gospodarki, a uczynienie go zrównoważonym jest priorytetem. Ponadto globalna sieć, jaką jest Internet, daje nowe możliwości, stając się kanałem komunikacji oddziałującym na odbiorcę. Wzrost ofert turystycznych, dostęp do informacji stwarza dylemat dotyczący tego, w jaki sposób branża powinna bilansować świadczenie usług z ochroną archipelagu. Aby zrealizować cel, dokonano przeglądu przepisów oraz przeprowadzono autorskie badania w 2022 roku (n = 366), w trakcie których wykryto niespójności w zarządzaniu turystyką na Svalbardzie. Działania, tj. wydobycie węgla, rejsy statków wycieczkowych, zaburzają równowagę rozwoju gospodarczego i stanu środowiska przyrodniczego.