Kwalifikacje kierowników podmiotów leczniczych niebędących przedsiębiorcami – postulaty de lege ferenda - Pankiewicz, Ryszard (Facta Simonidis, 2024)
Niniejszy artykuł stanowi głos w polemice naukowej, obejmującej prawne uregulowania kwalifikacji kierowników podmiotów leczniczych niebędących przedsiębiorcami w Polsce. Dyskurs nad prawidłowym zarządzaniem podmiotami leczniczymi trwa od wielu lat. Zagadnienie to jest aktualne i złożone z uwagi na specyfikę działalności w systemie ochrony zdrowia. Obejmuje wiele aspektów, zarówno prawnych, społecznych, finansowych, jak i gospodarczych. Głównym spektrum dociekań w niniejszym opracowaniu jest analiza obowiązujących ustawowych kryteriów na kierownika (dyrektora) podmiotu leczniczego, tryb wyłonienia właściwego kandydata do pełnienia tej funkcji przez komisje konkursowe oraz próba sformułowania postulatów zmian obowiązujących przepisów prawnych. Konkludując, należy stwierdzić, że właściwy wybór kandydata na kierownika jest kluczowy nie tylko dla prawidłowego i efektywnego działania danego podmiotu leczniczego, lecz także stanowi istotny element składowy funkcjonowania całego systemu ochrony zdrowia.