Granie na emocjach. Dyskurs polityczny Javiera Mileia w czasie kampanii prezydenckiej w Argentynie - Kosmynka, Stanisław (Facta Simonidis, 2024)
W 2023 roku wybory prezydenckie w Argentynie przyniosły zwycięstwo politykowi obiecującemu zasadniczą zmianę rozwiązań politycznych i gospodarczych. Artykuł ukazuje strategię dyskursywną Javiera Mileia w czasie kampanii prezydenckiej w kontekście kryzysu ekonomicznego i wielu wyzwań społecznych w Argentynie, a także specyfikę jego wizerunku politycznego w trakcie walki o urząd głowy państwa i prowadzonego przez niego dyskursu. Odwołując się do metod historycznej i elementów analizy dyskursu, ukazuje narrację prowadzoną przez J. Mileia przed wyborami prezydenckimi w kategorii zjawiska „antypolityki” – opartej na emocjach populistycznej frazeologii politycznej, budującej image na „antysystemowości” i postulatach wprowadzenia reform libertariańskich. Główny wniosek dotyczy efektywności analizowanej strategii w sytuacji kumulujących się w ostatnich latach katalizatorów niezadowolenia społecznego w Argentynie.