Niebezpieczeństwa w podróżach a modlitwy dla Żydówek (z połowy XIX wieku) – teksty, konteksty, kody kulturowe i ich przemiany - Rybińska, Agata (Facta Simonidis, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników analiz modlitw podróżnych i wymienionych w nich niebezpieczeństw, pochodzących z modlitewników dla Żydówek, wydanych w połowie XIX wieku. W kontekście religii żydowskiej i modlitw najważniejszym źródłem jest Biblia hebrajska, będąca nośnikiem kodów kulturowych. Jej tekst stanowi kanwę do analizy kilkujęzycznych modlitw podróżnych i prowadzenia rozważań na temat czyhających na nich niebezpieczeństw. Świadomość zagrożenia i towarzyszące jej negatywne emocje można określić jako zjawiska uniwersalne, choć zmieniały się motywy wyruszania w podróż, preferowane destynacje oraz środki transportu. Natomiast postawę powierzania podróżników Bogu, werbalizowane i utrwalane w formie modlitw podróżnych, stanowią wzorce zachowań, a także fenomeny o charakterze uniwersalnym.