Generatory i zwierciadła – porównanie teorii fonologicznych - Jaskuła, Krzysztof (Facta Simonidis, 2010)
W niniejszym artykule porównane są dwa główne podejścia teorii fonologicznych dwudziestego wieku do zagadnienia, czym powinna zajmować się fonologia i jakie w tym celu wykorzystać mechanizmy. Te podejścia formalne dzielą się na teorie zasad (np. Fonologia Generatywna) i teorie reprezentacji (np. Fonologia Rządu). Ukazane są tu główne założenia i cele obu teorii, jak i mechanizmy formalne służące do osiągnięcia tych celów. Autor przedstawia przykłady konkretnych struktur sylabicznych i analiz dotyczących zjawisk fonologicznych w językach polskim i angielskim.