Rola rządu RP na uchodźstwie w dążeniach polityki zagranicznej rządu Miklósa Kállay’ego w 1943 roku - Mitrovits, Miklós (Polonia Inter Gentes, 2024)
Historia stosunków polsko-węgierskich podczas II wojny światowej jest dość dobrze zbadanym tematem wśród węgierskich i polskich historyków, choć istnieją elementy tej relacji, które nie są jeszcze wystarczająco znane nawet w tych kręgach. Jedną z takich kwestii są polsko-węgierskie relacje międzypaństwowe odbywające się nieformalnie i w konspiracji. Mogą być one nie tylko ważne z punktu widzenia bilateralnych stosunków, ale również z perspektywy historii powszechnej. Głównym pytaniem niniejszego artykułu jest to, w jaki sposób węgierski rząd Miklósa Kállaya próbował wykorzystać relacje z uchodźczą Polską, aby zbliżyć się do aliantów oraz jaką rolę odegrała w tym polska dyplomacja. Swoje opracowanie oparłem głównie na materiałach znajdujących w Instytucie Polskim i Muzeum gen. Sikorskiego w Londynie oraz Studium Polski Podziemnej oraz dokumenty rządu RP na uchodźstwie znajdujące się w Archiwum Akt Nowych w Warszawie. Należy przy tym zaznaczyć, że niniejszy artykuł stanowi raczej pierwszą próbę opisania tego zagadnienia, a niekoniecznie jest pełnym, monograficznym, ujęciem tej tematyki.