Działalność naukowa Centrum Badań nad Historią Polskiego Państwa na Uchodźstwie KUL (2021–2024) - Dworski, Michał (Polonia Inter Gentes, 2024)
We wrześniu 2024 r. zakończył się pierwszy etap funkcjonowania Centrum Badań nad Historią Polskiego Państwa na Uchodźstwie KUL, co tworzy naturalną cezurę pozwalającą podsumować dorobek naukowy tej instytucji. Czym jest Centrum? To ośrodek naukowo-badawczy, koordynacyjny i popularyzatorski specjalizujący się w analizie struktur polskiej państwowości na emigracji po 1939 r. Jego głównym zadaniem jest realizacja interdyscyplinarnych badań naukowych nad szeregiem zagadnień szczegółowych dotyczących funkcjonowania polskiego państwa w warunkach emigracyjnych z lat 1939–1991. Misją Centrum jest więc wypełnienie luki badawczej poprzez utworzenie pierwszego na świecie ośrodka podejmującego całościowo tematykę polskiego państwa na uchodźstwie. W tym celu zespół naukowy tej jednostki rozpoczął proces opracowywania szerokiego, niewystarczająco dotąd przebadanego, zasobu archiwalnego zgromadzonego głównie w zagranicznych instytucjach emigracyjnych. W latach 2021–2024 pion naukowy ośrodka współtworzyli: dr hab. Jarosław Rabiński, prof. KUL (dyrektor), dr Bartosz Czajka, dr Michał Dworski, mgr Jadwiga Kowalska oraz mgr Kamil Świderski.