Tworzenie kobiety żydowskiej: syjonizm, kobieta i jej ciało w Polsce międzywojennej - Mickutė , Jolanta (Studia Żydowskie. Almanach, 2016)
Artykuł omawia syjonistyczną politykę płci dotyczącą ciała i osobowości żydowskiej kobiety w procesie odrodzenia narodowego Żydów oraz kształtowania się nowoczesnej tożsamości żydowskiej. Bada żydowskie struktury patriarchalne oraz dyskursywną siłę i zasięg ideologii syjonistycznej w międzywojennej Polsce.