Uwagi na temat koncepcji politycznych Bejtaru - Sołtysik , Arkadiusz (Studia Żydowskie. Almanach, 2016)
Przełom wieków był czasem budzenia się świadomości narodowej narodów Europy Środkowo-Wschodniej. Kwestia samostanowienia narodowego dotknęła także naród żydowski. Znaczna część Żydów łączyła swój nacjonalizm z koncepcją ustanowienia ideologii syjonistycznej. Ojcem żydowskiej myśli narodowej i współczesnego syjonizmu był Theodor Herzl, a częściowo – Władimir Żabotyński, twórca Betaru, podążał za Hertzem i jego główną ideą. Brit Trumpeldor to organizacja młodzieżowa założona w 1923 roku w Rydze. Zainteresowanie Betarem wśród młodzieży żydowskiej było tak duże, że złożona struktura działała w całej Europie i Palestynie. Betar dążył do ustanowienia hierarchicznego państwa żydowskiego na ziemi Palestyny; będąc organizacją narodowo-radykalną, ruch ten nakreślał wzorce zarówno ideologiczne, jak i symbole zewnętrzne z innymi ruchami nacjonalistycznymi okresu międzywojennego. Członkowie Betaru nosili piaskowe koszule, guziki z menorą i witali się rzymskim salutem, za który żydowska lewica i komuniści zaatakowali członków organizacji nazywając ich „hitlerowskim Żydem” i „faszystami”.