Uwagi na temat Wojny Sześciodniowej i postawy emigracji niepodległościowej wobec konfliktu arabsko-izraelskiego i antysemickich działań władz PRL 1967-1968 - Danel , Jacek (Studia Żydowskie. Almanach, 2016)
Artykuł przypomina genezę i przebieg konfliktu izraelsko-arabskiego w latach 60., w tym Wojnę Sześciodniową oraz stosunek emigracji polskiej w Londynie do wydarzeń. Autor artykułu porównuje antysemicką politykę władz komunistycznych w Polsce z postawami proniepodległościowej Emigracji Polskiej w Londynie. Polskie środowiska emigracyjne zdecydowanie stoją po stronie izraelskiej.