Historyczne i polityczne determinanty współczesnej tożsamości fińskich Żydów - Kaczmarek, Krzysztof (Studia Żydowskie. Almanach, 2022)
W artykule podjęto próbę analizy historycznych i politycznych determinantów tożsamości Żydów mieszkających w Finlandii. W pierwszej części tekstu autor analizuje wpływ polityk Szwecji i Rosji na sytuację Żydów w tym państwie oraz na tożsamość żydowską w okresie międzywojennym. W dalszej części opisana została sytuacja Żydów w czasie II wojny światowej, kiedy to fińscy Żydzi walczyli wspólnie z Niemcami przeciwko wspólnemu wrogowi — Związkowi Radzieckiemu. Autor podjął również próbę opisu współczesnej tożsamości Żydów w Finlandii jako części laicyzującego się społeczeństwa oraz stosunku tego nordyckiego kraju i jego mieszkańców do państwa Izrael. Szczególną uwagę poświęcono moralnym dylematom walczących w czasie II wojny światowej po stronie Niemiec wyznawcom judaizmu. Zwłaszcza, że mieli wiedzę na temat Holokaustu.