Polski wątek dotyczący zagadnienia elementów egipskich w architekturze synagog - Zinkow, Leszek (Studia Żydowskie. Almanach, 2023)
Tak zwana egiptomania to specyficzna strategia recepcji dziedzictwa starożytnego Egiptu i inkorporowania jego elementów w kulturę współczesną: sztukę i rzemiosło artystyczne, literaturę, ponadto spekulacje intelektualne itd. Zjawisko to zaznaczyło się także w architekturze, zwłaszcza w XIX stuleciu. Rozmaite motywy i detale egipskie (czy może raczej quasi-egipskie) możemy wskazać również w projektach i realizacjach niektórych budynków synagog na całym świecie. Architekt Stanisław Adamczewski zaproponował w latach 70. XIX wieku pomysł monumentalnej synagogi w Warszawie, zawierający interesujące elementy nawiązujące do budowli staroegipskich. Planował także inne egiptyzujące budowle w stolicy, jednak zarówno one, jak i projekt synagogi nie, zostały zrealizowane.