Uczniowie z rodzin żydowskich w jezuickim gimnazjum i studium filozofii w Tarnopolu (1820–1848) - Topij-Stempińska, Beata (Studia Żydowskie. Almanach, 2023)
W 1820 roku w Tarnopolu otwarto gimnazjum, a w kolejnych latach studium filozofii. Decyzją władz zarząd nad placówkami powierzono przybyłym do Galicji jezuitom. Nowo otwarte gimnazjum i studium filozofii cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony społeczności lokalnej. Zgodnie z obowiązującym prawem uczniem gimnazjum, a później słuchaczem studium filozofii, mógł być każdy mieszkaniec cesarstwa, który spełnił określone wymagania. Wśród pierwszych uczniów i słuchaczy byli również synowie z rodzin żydowskich. Łączna liczba uczniów żydowskich nie przekraczała 3% ogólnej populacji w placówkach zarządzanych przez jezuitów. Prowadzone badania dotyczące obecności uczniów z rodzin żydowskich w Tarnopolu są zaledwie rekonesansem badawczym. Celem jest rozpoznanie problemów badawczych i jednocześnie, chociaż w krótkim zarysie, ukazanie obecności dzieci z rodzin żydowskich w jezuickim gimnazjum i studium filozofii w Tarnopolu.