Żydowski Klub Sportowy „Makkabi” Biała Podlaska - Szum, Ernest (Studia Żydowskie. Almanach, 2024)
W artykule zaprezentowano dzieje Żydowskiego Klubu Sportowego „Makkabi” Biała Podlaska. Dotychczas były one w polskich źródłach nieopisane. Funkcjonowanie bialskiego ŻKS „Makkabi” zostało w niniejszym tekście przedstawione na tle całości kultury fizycznej polskich Żydów. Zasadniczo zakres chronologiczny artykułu stanowi okres od odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 roku do jej ponownej utraty wskutek II wojny światowej, chociaż uwzględnia również kilka lat poprzedzających odrodzenie Rzeczypospolitej. W tekście zarysowano również genezę idei i praktyki w sferze kultury fizycznej diaspory żydowskiej na ziemiach polskich oraz szkicowo przedstawiono proces jej kształtowania się w czasach wcześniejszych. W opracowaniu zaprezentowano żydowski sport jako niematerialny element kultury tej grupy etnicznej, służący również wzmacnianiu tożsamości i pozycji społeczności żydowskiej w II Rzeczypospolitej. Kulturę fizyczną polskich Żydów przedstawiono na tle ogólnej charakterystyki życia tej społeczności w Polsce omawianego okresu.