Żydzi w Żelechowie. Historia i dziedzictwo - Parzyszek, Magdalena (Studia Żydowskie. Almanach, 2024)
Artykuł ma na celu ukazanie miasta Żelechowa, jego początków, historii, a także Żydów w nim zamieszkujących. Przybyli oni do miasta końcem XVI wieku lub na początku XVII wieku i zamieszkiwali do 1942 roku. Pierwszym właścicielem, który pozwolił na osiedlanie się Żydów w mieście, był Stanisław Mateusz Rzewuski. Ci dość szybko zorganizowali gminę wyznaniową — kahał, wybudowali synagogę, a pieczę nad nią pełnił m.in. Lewi Izaak z Berdyczowa, który dał początek chasydyzmowi w Żelechowie. Mieli także własna szkołę żydowską — chedar. W październiku 1940 roku powstało w Żelechowie getto, które zlikwidowano w 1942 roku. Pod koniec 1942 roku przywieziono do Żelechowa wysiedlonych z Zamojszczyzny.