Uwagi na temat syjonistycznej koncepcji państwa - Ostrowska , Anna (Studia Żydowskie. Almanach, 2015)
Przedmiotem artykułu jest opisanie myśli syjonistów na temat kształtu przyszłości państwa żydowskiego. Syjonizm powstał w XIX wieku, a celem ruchu było stworzenie żydowskiej ojczyzny w Palestynie. Od momentu powstania państwa działania ukierunkowane są na wzmacnianie świadomości narodowej wśród jego mieszkańców. Oprócz tego będą też ustalone działania podejmowane przez działaczy syjonistycznych w celu realizacji postulatów teoretycznych. Celem jest pokazanie syjonistycznego sposobu myślenia i planów na przyszłość żydowskich struktur państwowych na różnych poziomach.