Remarks on the Jewish Art Colony in Kazimierz Dolny - Cześniak-Zielińska, Magdalena (Studia Żydowskie. Almanach, 2013)
Kazimierz Dolny (Kuzmir) był odwiedzany i utrwalany na płótnie przez wielu artystów. Przed 1914 rokiem i w okresie międzywojennym wśród artystów było wielu Żydów, a kolonia artystyczna w Kazimierzu Dolnym stała się jednym z najważniejszych i najpopularniejszych miejsc wśród nich. Jednak w Kazimierzu Dolnym nigdy nie było czegoś takiego jak ściśle żydowska kolonia artystyczna czy żydowskie środowisko artystyczne, a już na pewno nie była to kolonia polska. Łatwiej więc mówić o artystach-Żydach w Kazimierzu Dolnym jako o kolonii artystycznej czy kręgu artystycznym Kazimierza Dolnego niż o kolonii „narodowej” czy „etnicznej”. Granice między poszczególnymi grupami były elastyczne i to nie narodowość wyznaczała te granice.