ЛЕЙБ ЛАНГФУС: ВЫСЕЛЕНИЕ (Публикация, перевод с немецкого, предисловие и примечания Павла Поляна) - Polian , Pavel (Studia Żydowskie. Almanach, 2013)
Wspomnienia Leiba Langfusa, dayana z Makowa Mazowieckiego, stanowią cenny materiał historyczny. Opublikowany materiał ujawnia niektóre epizody eksterminacji i wysiedlenia Żydów z Makowa Mazowieckiego do Auschwitz Birkenau. Leib Langfus zmarł w Auschwitz i był świadkiem straszliwych wydarzeń z lat 1941 i 1942. Jego wspomnienia są żywym przykładem zbrodni nazistów na ludności żydowskiej w czasie II wojny światowej. Niniejsza publikacja stanowi uzupełnienie materiałów do badań nad Zagładą Żydów w Europie Środkowo-Wschodniej.