Liczba ludności żydowskiej w wykazie statystycznym województwa lubelskiego z 1819 r. - Sygowski, Paweł (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
Dane statystyczne dotyczące ludności żydowskiej w Polsce są istotnym elementem badania ich historii na tym terenie. Lata 1800-1825 to czas zanikania kahałów (m.in. Kalinowszczyzna, Nowy Kazimierz, Zbyczyn, Włostowo) na terenie województwa lubelskiego w wyniku ruchów demograficznych i zmiany przepisów administracyjnych. W tym samym czasie powstawały nowe gminy (m.in. w Puławach, Wąwolicy, Kamionce, Michowie). Nieopublikowany dotąd materiał z 1819 r., będący własnością Archiwum Państwowego w Lublinie, jest istotnym uzupełnieniem aktualnej wiedzy o dynamice demograficznej społeczności żydowskiej ówczesnej Lubelszczyzny.