Grzegorz Janusz, Ochrona praw mniejszości narodowych w Europie, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2011 - Pyter, Krzysztof (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
W artykule omówiono książkę Grzegorza Janusza Ochrona praw mniejszości narodowych w Europie, autora wielu prac dotyczących mniejszości narodowych i uznanego eksperta w dziedzinie dotyczącego ich prawodawstwa. Autor recenzji zauważa, że pozycja ta stanowi obszerne studium funkcjonowania europejskiego systemu ochrony wszelkiego rodzaju mniejszości narodowych1. Podnosi także, iż w publikacji wnikliwej analizie zostały poddane m.in. fundamenty prawne określonych systemów, mechanizmy kontroli przestrzegania zobowiązań, a także poszczególne umowy bilateralne dotyczące tej dziedziny ustawodawstwa. Podkreśla, że studium ma układ problemowy, z uwzględnieniem następstwa chronologicznego pojawiania się poszczególnych aktów prawnych, i składa się z siedmiu rozdziałów oraz że opatrzone jest wykazem tabel, map i zdjęć oraz indeksem osobowym. Następnie omawia szczegółowo wspomniane części książki.