Из истории еврейского национального движения в лагере военнопленных царской армии Фрайштадт, Австро-Венгрия (1916-1917 гг.) - Срибняк, Игорь (Studia Żydowskie. Almanach, 2021)
Artykuł dotyczy narodowo-politycznej działalności jeńców żydowskich z armii rosyjskiej we Freistadt (Austria-Węgry) w latach 1916 – początek 1918, których rozmieszczenie było możliwe dzięki pomocy ukraińskiej organizacji tego obozu. Staraniem członków Żydowskiego Koła Oświatowego, założonego we Freistadt, było przeprowadzenie szeregu przedstawień teatralnych, koncertów oraz różnego rodzaju promocji ogólnopolskich treści edukacyjnych. Organizacja żydowska we Freistadt od początku starała się rozszerzyć swoje wpływy na inne obozy jenieckie, a także na ziemie ukraińskie. W tym celu w obozie dla jeńców ukraińskich żołnierzy Armii Cesarskiej Rastatt (Niemcy) utworzono koło żydowskie, a we Freistadt „Wojewódzkie Centralne Biuro Związku Żydów na Ziemiach Okupowanych Ukrainy”. Żydowsko-ukraińska polityczno-narodowa i kulturalno-edukacyjna interakcja w obozie we Freistadt stała się udanym przykładem porozumienia międzyetnicznego w trudnych warunkach obozowego życia codziennego między żydami i Ukraińcami w niewoli.