Legendarne i tajemnicze macewy w Szczebrzeszynie - Trzciński, Andrzej (Studia Żydowskie. Almanach, 2012)
Autor zajmuje się macewami, głównie znanych osób na cmentarzu żydowskim w Szczebrzeszynie. Legendy i opowieści o poszczególnych grobach, przekazywane z pokolenia na pokolenie w szczebrzeszyńskiej społeczności żydowskiej przed II wojną światową, porównują informacje podane na powojennych tablicach pamiątkowych ustawionych na cmentarzu, a także krążą we współczesnych publikacjach, w tym w Internecie. Następnie konfrontuje wszystkie te informacje z faktami historycznymi.