Jeszcze o „Taryffie Głów Żydowskich” w województwie lubelskim z 1778 r. - Sygowski, Paweł (Studia Żydowskie. Almanach, 2012)
W badaniach nad historią Żydów w Polsce bardzo ważne są dane statystyczne i demograficzne. W Archiwum Państwowym w Lublinie zachowały się dokumenty podatkowe 36 gmin z terenu województwa lubelskiego z 1778 roku. Zaskakujące jest to, że Żydów płacących podatki w 1778 r. było 10 793, natomiast w roku 1765 – 20 113. Najwięcej podatników w 1778 r. było w gminach: Łuków (w mieście trzykrotnie mniej niż w okolicznych wsiach), następnie Lublin, Lubartów, Kraśnik, Radzyń, Kazimierz i Biłgoraj (od 1368 do 418). Gminy o najniższej liczbie płatników to: Wieniawa, Zbuczyń, Kahnowszczyzna, Rachów, Włostowice, Biskupice, Wysokie i Piaski Lubelskie (od 95 do 42 podatników). Według spisu podatkowego z 1790 r. liczba podatników w 36 gminach nieznacznie wzrosła do 14 365 (bez Frampola). Wykaz z 1778 r. wypełnia istotną lukę w badaniach nad osadnictwem żydowskim na Lubelszczyźnie.