Remembrance Days in European Union – between oblivion, national manifestations and an European narrative? - Büttner , Elisabeth; Suszkiewicz, Katarzyna (Studia Żydowskie. Almanach, 2016)
Tragiczne wydarzenia II wojny światowej odgrywają ważną rolę w zbiorowej pamięci wszystkich narodów Europy. Od 1945 r. powstało wiele inicjatyw poświęconych pogodzeniu się z traumatyczną przeszłością. Jednym z wyzwań dla aktorów zaangażowanych w tworzenie polityki historycznej i edukacyjnej jest podtrzymywanie żywej pamięci o Holokauście. W ostatnich latach z okazji rocznic zorganizowano wiele inicjatyw. Artykuł przedstawia analizę 3 różnych wydarzeń związanych z oficjalnymi obchodami trzech międzynarodowych dni pamięci w Polsce, Niemczech i Francji. Są to Dzień Pamięci o Holokauście, Międzynarodowy Dzień Pamięci o Holokauście oraz Europejski Dzień Pamięci o Sprawiedliwych. Wybrane kraje reprezentują różne doświadczenia historyczne wojny i okoliczności, w jakich przebiegał proces pamięci zbiorowej. Potrzeba pojednania między Francją a Niemcami była jedną z podstawowych przyczyn integracji europejskiej. Proces pojednania między Polską a Niemcami rozpoczął się znacznie później, a Polska weszła do UE dopiero w 2004 roku. Czynniki te miały istotny wpływ na tworzenie się kultury pamięci w tych krajach. Artykuł zwraca uwagę na to, kto jest zaangażowany w działania upamiętniające i jakie czynniki decydują o tym, czy w ogóle i w jaki sposób obchodzone są wybrane rocznice w trzech wymienionych krajach. Pokazuje, w jakim stopniu nadal przeważają narodowe cele polityki historycznej oraz w jakich miejscach i okolicznościach wykształciła się bardziej uniwersalna i międzynarodowa narracja.