Muzea żydowskie jako muzea migracji. Studia przypadków z Danii i Norwegii - Petelska, Michalina (Studia Żydowskie. Almanach, 2024)
W niniejszym artykule dowodzę, że muzea żydowskie mogą być odczytywane jako muzea migracji. Danish Jewish Museum w Kopenhadze ukazuje historię 400 lat imigracji Żydów do Danii oraz proces integracji z duńskim społeczeństwem przedstawicieli różnych fal imigracji żydowskiej. Jewish Museum Trondheim ukazuje imigrancką historię jednej wspólnoty, której przodkowie-założyciele wywodzą się z jednego zwartego terytorium na granicy dzisiejszej Polski i Litwy. W aktywności obu tych muzeów bardzo ważny jest szerszy kontekst dzisiejszej sytuacji społecznej Skandynawii, która jest celem podróży nowych migrantów, uchodźców i azylantów. Muzea te ukazują dobre doświadczenia (udanej integracji) i trudne doświadczenia (niechęć wobec „obcych”, „innych” prowadząca do ludobójstwa). Rozważania dotyczące wybranych muzeów skandynawskich zaprezentowano w powiązaniu z działalnością muzeów migracji.