Siedem karaimskich heqqeszim dotyczących interpretacji Tory według Sefer Massa u-Meriwa Abrahama Firkowicza - Klimova, Veronika (Studia Żydowskie. Almanach, 2024)
Abraham Firkowicz należał do znaczących postaci wśrod karaimow w XIX wieku. Dążył przede wszystkim do ustanowienia odrębności karaimskiej i zapewnienia prawnej separacji od talmudycznych Żydow w Imperium Rosyjskim. Poprzez swoją pracę, Sefer Massa u-Meriwa, udowadniał prawdziwość tradycyjnego judaizmu karaimskiego i przedstawił hermeneutyczne techniki interpretacji Pisma Świętego. Zrozumienie, w jaki sposob karaimi interpretowali wersety biblijne, rzuca światło na pochodzenie ich zwyczajow. Uczeni wprowadzili siedem heqqeszim, czyli analogii, w celu interpretacji świąt, określenia nowiu księżyca, ustanowienia praw czystości, dziedziczenia i małżeństwa. Nie ma bezpośredniej zależności od tekstow, ale heqqeszim są szczegolnie pomocne w interpretacji praw kazirodztwa. Uczeni karaimscy rygorystycznie przestrzegali stopnia pokrewieństwa między partnerami, wykazując, że małżeństwo było zabronione nie tylko między osobami określonymi w Torze, dopuszczając jednocześnie analogie (na przykład zakaz małżeństwa rodzeństwa z inną parą rodzeństwa).