Razem przez wieki w jednym mieście. Wybrane zagadnienia z dziejów społeczności żydowskiej w Tarnowie - Pachowicz, Anna (Studia Żydowskie. Almanach, 2024)
Dzieje społeczności żydowskiej w Tarnowie sięgają XV wieku. Odtąd do XX wieku Polacy i Żydzi w tym galicyjskim mieście żyli obok siebie, pracowali, obchodzili swoje święta, spędzali czas. Celem artykułu jest przede wszystkim ukazanie obrazu społeczności żydowskiej, która na przestrzeni dziejow wpisywała się w historię Tarnowa, a także relacji polsko-żydowskich w tym mieście. Relacje te przez ponad sześć wiekow układały się na ogół poprawnie, mimo że bywały okresy trudne, np. kiedy właściciel Tarnowa, jako miasta prywatnego do 1772 roku, decydował o prawach społeczności żydowskiej i miał prawo zabronić osiedlania się oraz przyjmowania Żydów w mieście czy też wydać zakaz handlu. W artykule wskazano postaci kilku wybitnych Żydów, dla których Tarnów był albo miastem rodzinnym albo miejscem pracy. Przedstawiane rozważania zakończono odniesieniem do najtragiczniejszego momentu w dziejach tarnowskiej społeczności żydowskiej, czyli okresu II wojny światowej, czasu zagłady tysięcy mieszkańcow, dla których to miasto było ich miejscem na ziemi. We współczesnym krajobrazie Tarnowa o obecności jego żydowskich mieszkańców przypominają m.in. cmentarz żydowski, bima, łaźnia czy też mezuzy w futrynach drzwi.