Sprawa posądzenia o mord rytualny w Skórczu w 1884 roku w świetle prasy - Pielka , Mateusz (Studia Żydowskie. Almanach, 2015)
Pod koniec XIX wieku Niemcy stały się areną antysemickiej przemocy, której przyczyną było oskarżenie o mord rytualny. W latach 80. XIX wieku we wschodniej prowincji Rzeszy Niemieckiej, a dokładniej w położonym w Prusach Zachodnich Skórczu, został zamordowany młody chłopak Onufry Cybula. Chrześcijanie pod wpływem wiary w mord rytualny oskarżali Żydów. Winę za zabicie dziecka zrzucili na żydowskiego rzeźnika Josephsona. Jednak śledztwo, które rozpoczęło się w 1884 roku, nie wykazało jego winy. Śledczy ustalili, że morderstwa mógł dokonać chrześcijanin Behrent. W międzyczasie w Skórczu i innych okolicznych wsiach Żydzi zostali poddani gwałtownym atakom. Agresorzy wybili szyby w żydowskich sklepach i domach, zdewastowali karczmy, spustoszyli synagogę itp. Wreszcie władze miejscowe wezwały wojsko do użycia siły w celu stłumienia zamieszek i przywrócenia porządku. W 1885 roku rozprawa sądowa w Gdańsku nie rozstrzygnęła sprawy śmierci Cybuli. Wszyscy oskarżeni zostali uniewinnieni i oczyszczeni z zarzutów, a kwestia ta nadal nie została wyjaśniona.