Polityka niemieckich władz okupacyjnych wobec ludności żydowskiej Generalnego Gubernatorstwa w publicystyce „Gońca Krakowskiego” - Piątkowski, Sebastian (Studia Żydowskie. Almanach, 2013)
„Goniec Krakowski”, gazeta wydawana w Generalnym Gubernatorstwie przez niemieckie władze okupacyjne dla ludności polskiej (1939-1945), miała charakter zdecydowanie antyżydowski. Język wielu artykułów był prymitywny i brutalny, a także pełen kłamstw, przeinaczeń i obelg. Ta antyżydowska propaganda opierała się na starej teologii spiskowej, znanej z niesławnych Protokołów Starszych Syjonu: Żydzi dążą do opanowania światowej gospodarki, polityki i kultury. Kolejne etapy niemieckiej polityki wobec Żydów uzasadniano potrzebą „wyzwolenia” Polaków spod żydowskiej dominacji. Można było znaleźć artykuły dotyczące pracy przymusowej, ograniczenia działalności gospodarczej, represji wobec Żydów; wiele uwagi poświęcano też antyżydowskiej agitacji wśród Polaków. Z drugiej strony, masowa eksterminacja Żydów została całkowicie pominięta w gazecie.