Żydowska Gmina Wyznaniowa w Zamościu w dwudziestoleciu międzywojennym - Kopciowski, Adam (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
Artykuł opisuje funkcjonowanie Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Zamościu w okresie międzywojennym [1918-1939]. We wstępie zawarto podstawowe informacje dotyczące dziejów Gminy Wyznaniowej Żydowskiej Zamościa od 1588 r. oraz jej uwarunkowań prawnych, zasięgu terytorialnego i demograficznego w ww. okresie. W zasadniczej części opracowania przedstawiono najważniejsze kwestie związane z tytułem: ukształtowanie polityczne władz gminy, konflikty związane z wyborem rabina, politykę finansową oraz charakterystykę urzędników gminy. Synagogi i domy modlitwy, łaźnie rytualne, cmentarze, Talmud Tory, Jesziwa „Ajc Chaim” oraz bractwa charytatywne (m.in. dom starców, sierociniec i Żydowski Komitet Ratunkowy) zostały opisane w ostatniej części artykuł jako instytucje podległe Gminie Żydowskiej w Zamościu.