Stanisław Saks wychowanek warszawskiej szkoły matematycznej - Przeniosło, Małgorzata (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
Stanisław Saks (1897-1942) urodził się w Kaliszu w zasymilowanej rodzinie żydowskiej. Studiował w Uniwersytecie Warszawskim, gdzie w 1922 uzyskał stopień doktora, a w roku 1926 habilitował się. Od 1927 pracował w Uniwersytecie. Był jednym z najzdolniejszych młodszych matematyków i wykładowców, choć nie został profesorem. W pamięć swych uczniów i współpracowników zapadł jako człowiek wielkiego uroku.