Żydowskie ślady na Środkowym Nadodrzu - Kirmiel, Andrzej (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
Artykuł dotyczy pozostałości po obecności ludności żydowskiej na Środkowym Nadodrzu. Autorka krótko opisuje polsko-niemiecką współpracę w akcie ratowania dziedzictwa kulturowego na badanym terenie oraz działalność organizacji społecznych i szkół uczestniczących w tym przedsięwzięciu.