Raport na temat zajść antysemickich w Zamościu 28-30 grudnia 1918 roku (ze spuścizny Israela Cohena w YIVO Institute for Jewish Research) - Cześniak-Zielińska, Magdalena (Studia Żydowskie. Almanach, 2011)
Analizowany dokument dotyczy zamieszek antysemickich, które miały miejsce w Zamościu w ostatnich dniach grudnia 1918 roku. Były one wynikiem próby przejęcia władzy przez grupę grupę zrewolucjonizowanych żołnierzy garnizonu zamojskiego. Sprawozdanie z tych zamieszek jest jednym z nielicznych dokumentów rzucających światło na te wydarzenia.