Warszawskie Żydowskie Towarzystwo Ochrony Kobiet i jego działalność w latach 1904-1914. Dlaczego się nie udało? - Jakubczak , Aleksandra (Studia Żydowskie. Almanach, 2018)
Artykuł omawia genezę i początki działalności pierwszego na ziemiach polskich Żydowskiego Stowarzyszenia na Rzecz Ochrony Kobiet, założonego w Warszawie w roku 1904. Chociaż społeczeństwo żydowskie zmagało się z rosnącym zjawiskiem prostytucji i handlu kobietami, Stowarzyszenie nie otrzymało wsparcia ani nie doczekało się oznak zainteresowania ze strony żydowskiej opinii publicznej. W rzeczywistości organizacja była szeroko krytykowana, a jej niezdolność do rozwiązania problemu „białego niewolnictwa” była jedną z przyczyn wybuchu przemocy ulicznej w Warszawie w 1905 r., tzw. pogromu sutenerów. Autorka starała się ustalić, dlaczego organizacja była krytykowana i marginalizowana w żydowskim życiu społecznym, a także odpowiedzieć na pytanie, co doprowadziło do ostatecznej porażki jej misji.