Promowanie i popularyzacja programu ewangelizacji polskich Żydów na łamach „Dwóch Światów”. Przyczynek do dziejów anglikańskiej Misji Barbikańskiej w II RP - Flisiak, Dominik (Studia Żydowskie. Almanach, 2018)
Artykuł dotyczy religijnych i społeczno-politycznych założeń kwartalnika „Dwa Światy”. Była to gazeta członków Misji Barbikańskiej do Żydów, działających w międzywojennej Polsce. Członkowie misji rekrutowani byli spośród wiernych Kościoła anglikańskiego, z których znaczną część stanowili neofici. Koniec działalności anglikańskiej w Polsce nastąpił w 1939 roku wraz z wybuchem II wojny światowej i Holokaustem dokonanym przez Niemców.