Wątki żydowskie w powojennej twórczości artystów wizualnych związanych z Lublinem i regionem lubelskim w kontekście dyskursu ogólnopolskiego - Tarajko , Monika (Studia Żydowskie. Almanach, 2021)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak powojenni artyści wizualni związani z Lublinem i regionem odnosili się do tematu Żydów i Holokaustu. Skala zainteresowania tematyką w Lublinie i dobór środków artystycznych odniesiono do szerszego kontekstu narodowego i kanonicznych dzieł powstałych w kraju od lat czterdziestych do współczesności. Autorka analizuje twórczość lubelskich artystów w pierwszych latach po II wojnie światowej, przygląda się rozwojowi działalności wystawienniczej Państwowego Muzeum na Majdanku oraz recenzuje prace poświęcone Żydom prezentowane w Lublinie w latach 2000-2020. Zestawia też działalność lokalnych społeczności z twórczością artystów pochodzenia żydowskiego, którzy po Zagładzie kontynuowali swoją działalność za granicą.