Odrodzenie życia liturgicznego w rodzinach żydowskich miasta Chemnitz - Руцкий, Мирослав; Коган, Илья; Перцовский , Яков (Studia Żydowskie. Almanach, 2020)
Artykuł jest poświęcony wspólnocie żydowskiej miasta Chemnitz w Saksonii, składającej się obecnie w większości z imigrantów z krajów byłego ZSRR. W artykule krótko scharakteryzowano religijność osób należących do kahału oraz ich znajomość tradycji. Opisano działania podejmowane przez wspólnotę, skierowane na wznowienie aktywności religijnej. Nieco uwagi poświęcono również kwestiom religijnego wychowania młodego pokolenia, którego elementem jest udział przede wszystkim w domowej liturgii przewidzianej na szabat, święta i wszelkie okazje związane z cyklem życiowym. Odnotowano, że pomimo trudności językowych i kulturowych, mają miejsce znaczące zmiany w kierunku odrodzenia życia religijnego, a wraz z nim przywiązania do tradycji żydowskiej.