Budżet Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Radzyniu Podlaskim na 1928 rok jako źródło do badań społeczności małomiasteczkowych w dwudziestoleciu międzywojennym - Borysiuk, Mateusz (Studia Żydowskie. Almanach, 2012)
Analizowany budżet Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Radzyniu Podlaskim z 1927 r. opisuje głównie funkcjonowanie radzyńskiej gminy. Dokument zawiera także wykaz nieruchomości i odnosi się do polityki finansowej gminy żydowskiej. Dokument ten jest jednym z niewielu, które przetrwały II wojnę światową.